Devotional De Dimineata

Reforma a început cu reformatorul

Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi maduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. (Evrei 4:12)

Întotdeauna se temuse să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu, dar acum, ca niciodată mai înainte, a pus stăpînire pe el o conştientizare profundă a stării lui de om păcătos.

Este atît de interesant şi de impresionat de urmărit cum a început, ce anume a declanşat şi care a fost sursa acelui foc sacru al Reformei secolului al XVI-lea, care a cuprins curând întreaga Europă. Sursa acestui foc a fost tot sacră: Biblia.

În urma citirii Bibliei, tânărul Martin Luther a fost confruntat cu radio-grafia vieţii lui spirituale, cu diagnosticul emis de Cer. Reforma a început cu reformatorul, însă nu dintr-un simţămînt al superiorităţii, ci, dimpotrivă, cu simţămîntul umilitor, copleşit că este foarte păcătos. Reforma condusă de Luther este în primul rând lupta împotriva păcatului, a ereziei, a ipocriziei la orice nivel, iar conflictul cu biserica este doar consecinţa. Dar lupta a început cu el însuţi. Tocmai în aceasta constau justeţea şi măreţia Reformei.

Simţămîntul păcătoşeniei în urma impactului pe care îl produce Biblia, nu este un subiectivism mistic, cum susţin unii psihologi. Dimpotrivă, starea de păcat în care se află omul are un caracter obiectiv. Se poate defini în termeni foarte concreţi în urma confruntării cu etalonul ceresc al dreptăţii (Decalogul), cu principiile divine ale moralităţii, cu exemplele eroilor credinţei, dar, mai ales, în urma confruntării cu viaţa lui Isus. Astfel înţelegemreacţia apostolului Petru. Prăbuşit la pământ, el exclamă: "Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos!"

Ce ţi-a spus Biblia despre tine?

CONEXIUNE  Tînărul student Martin Luther a descoperit pentru prima dată în viaţă o Biblie în biblioteca Universităţii din Erfurt. Avea douăzeci şi doi de ani. Această descoperire a fost  "scînteia" care a aprins Reforma. 

Emilian Niculescu, pastor pensionar, Conferinţa Transilvania de Sud

 Martin Luther  (1483-1546)